Jouw Gids voor Mogelijke Vergoedingen en Rechten

Het kan erg frustrerend zijn als je geplande vlucht vertraagd is. Vertragingen kunnen je reisplannen in de war sturen en ongemak veroorzaken. Gelukkig hebben passagiers in bepaalde gevallen recht op compensatie voor de vertraging. In dit artikel nemen we een kijkje naar vluchten die vertraagd zijn en de mogelijke vergoedingen en rechten waar je als passagier aanspraak op kunt maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet elke vertraging recht geeft op compensatie. De compensatieregels variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, de duur van de vertraging en de oorzaak ervan. Over het algemeen gelden er echter enkele richtlijnen waar je rekening mee moet houden.

In de Europese Unie zijn er passagiersrechten vastgesteld in de Verordening (EG) Nr. 261/2004. Deze verordening biedt bescherming aan passagiers bij vluchtvertragingen, annuleringen en instapweigeringen. Volgens deze regels heb je recht op compensatie als je vlucht binnen de EU vertrekt of als je vlucht buiten de EU vertrekt maar wordt uitgevoerd door een EU-luchtvaartmaatschappij.

Om in aanmerking te komen voor compensatie, moet de vertraging meestal langer zijn dan drie uur. De exacte compensatiebedragen kunnen variëren, maar ze zijn gebaseerd op de afstand van de vlucht. Voor vluchten tot 1.500 kilometer bedraagt de compensatie meestal € 250. Voor vluchten tussen 1.500 en 3.500 kilometer is het bedrag meestal € 400. En voor vluchten langer dan 3.500 kilometer kan de compensatie oplopen tot € 600.

Het is echter belangrijk om te weten dat luchtvaartmaatschappijen niet verplicht zijn om compensatie te bieden als de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden, zoals slecht weer, stakingen, politieke onrust of beveiligingsproblemen. In dergelijke gevallen wordt de vertraging beschouwd als overmacht en is de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk voor compensatie.

Als je vlucht vertraagd is, is het raadzaam om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en te informeren naar de reden van de vertraging. Vraag ook naar eventuele beschikbare vergoedingen of alternatieve regelingen, zoals maaltijden, accommodatie of omboekingen. Bewaar altijd je instapkaart en eventuele bonnen of ontvangstbewijzen van extra uitgaven, omdat deze kunnen dienen als bewijsmateriaal bij het indienen van een claim.

Er zijn ook gespecialiseerde diensten en organisaties die kunnen helpen bij het indienen van een claim namens jou. Deze diensten zijn meestal op basis van ‘no cure, no pay’, wat betekent dat je alleen betaalt als ze erin slagen om compensatie voor jou te verkrijgen.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.